Меркел и Абе се стремят да избегнат хаоса от Brexit без сделка

Германският канцлер е на посещение в Токио, като двете страни засилват сътрудничеството си в няколко области

Германският канцлер Ангела Меркел и министър-председателят на Япония Шиндоз Абе по време на пресконференция в Токио през 2015 г. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел и министър-председателят на Япония Шиндоз Абе по време на пресконференция в Токио през 2015 г. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе заявиха, че се стремят да избегнат негативния ефект върху икономиките на двете страни от Brexit без сделка. Токио и Берлин се подготвят за хаотичния курс на Великобритания при излизането от Европейския съюз (ЕС), пише Bloomberg.

Абе и Меркел са сред най-отявлените защитници на тезата, че международният ред се нарушава от Brexit и търговската война между Китай и САЩ. Германският канцлер се срещна в Токио с Абе днес – няколко дни, след като влезе в сила споразумението за свободна търговия между Германия и ЕС.

„Казах на канцлера Меркел, че японското правителство очаква да се избегне Brexit без сделка. Япония се стреми негативният ефект върху японските компании и икономиката на страната да бъде сведен до минимум“, коментира Абе пред репортери в столицата Токио.

Меркел увери, че ще направи всичко по силите си, за да не се стига до Brexit без сделка. Тя пристигна в Япония няколко часа, след като японският производител на автомобили Nissan обяви, че се отказва да изгради завод за SUV автомобили във Великобритания заради неяснотата около отношенията между Лондон и Брюксел в бъдеще.

Общ фронт

Канцлерът на най-голямата икономика в Европа пристигна в азиатската страна с директори на големи германски компании, сред които са Siemens и Bayer. Тя и Абе съобщиха, че двете страни сключват споразумение за информационната сигурност, което предвижда по-голямо сътрудничество в областта на отбраната.

Меркел призова европейските лидери преди месец да се отнасят изключително внимателно и отговорно към процеса на излизането на Обединеното кралство от икономическата общност. Абе, който е твърд противник на Brexit, настоява да се предприемат мерки, за да се ограничи негативното въздействие върху японския бизнес на Острова.

Някои от най-големите японски компании като автопроизводителя Nissan, конгломерата Softbank и търговската верига за модни облекла Uniqlo считат британския пазар за ключов по отношение на присъствието им в Европа.

По време на речта си на Световния икономически форум в Давос японският премиер изрази позиция, че е необходимо да се възстанови доверието в международната търговска система. Поради това той смята, че са необходими реформи в Световната търговска организация.

Япония и Германия очакват до 17-ти февруари Министерството на търговията в САЩ да публикува доклад за националната сигурност на страната. Тогава ще стане ясно дали Вашингтон ще въведе мита върху вноса на чуждестранни автомобили.

По сходен начин президентът на САЩ Доналд Тръмп въведе мита през 2018 г. върху вноса на алуминий и стомана на няколко страни, сред които е Япония.

Последни новини
Още от Новини