Италия призна, че икономиката на страната е в рецесия

Италианският министър-председател Джузепе Конте заяви, че икономиката на страната вероятно се е свила през четвъртото тримесечие на 2018 г.

Италианският премиер Джузепе Конте по време на Световния икономически форум в Давос. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Италианският премиер Джузепе Конте по време на Световния икономически форум в Давос. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Италианският премиер Джузепе Конте призна това, което икономистите вече знаеха, а именно, че икономиката на страната е в рецесия, пише Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

По време на събитие в Милано министър-председателят посочи, че икономиката по всяка вероятност се е свила през четвъртото тримесечие, изпращайки Италия в рецесия, която допълнително ще увеличи натиска върху плановете за разходи на правителството.

„Очаквам по-нататъшно свиване на брутния вътрешен продукт“, посочи той.

Изказването му от сряда вечерта повдига завесата ден преди официалните предварителни данни за БВП през четвъртото тримесечие да бъдат публикувани в четвъртък по обяд.

„Анализаторите ни казват, че по всяка вероятност ще пострадаме още малко в началото на тази година, но налице са всички елементи за възстановяване през втората половина“, допълни още Конте. Прогнозата на икономистите е през последните три месеца на годината свиването да е от 0,1%.

Според опозиционния депутат от Демократическата партия Луиджи Маратин премиерът или е получил данните предварително, или е „наясно колко сериозна е ситуацията до такава степен, че не се нуждае от официални данни, за да осъзнае, че сме в рецесия“.

По време на събитието в Милано Конте отрече да е виждал предварително данните.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини