България отново е сред 50-те най-иновативни държави в света

Южна Корея запазва първата си позиция в класацията на Bloomberg за най-иновативните страни

Хуманоидният робот Armar-6, който е произведен в Технологичния институт в Карлсруе, Германия. Снимка: Kriztian Bocsi/Bloomberg Хуманоидният робот Armar-6, който е произведен в Технологичния институт в Карлсруе, Германия. Снимка: Kriztian Bocsi/Bloomberg

България запази позицията си в класацията на Bloomberg за иновативни държави въпреки лекото повишаване на цялостната си оценка. Страната ни продължава да е в Топ 50, заемайки отново миналогодишното 41-о място, пише Investor.bg.

Южна Корея на свой ред запазва короната на глобален лидер в сектора на иновациите, въпреки че напредъкът на Германия поставя най-голямата европейска икономика почти наравно с азиатската страна.

Това показва данните от Bloomberg Innovation Index за 2019 година.

Тази година САЩ се изкачват с осем места в класацията, след като през 2018 г. по-ниските резултати на страната в образованието я изхвърлиха от челната десетка за първи път.

Годишната класация на Bloomberg, която излиза за седма поредна година, прави анализ на отделните държави на базата на десетки критерии, използвайки седем основни показателя за тяхното измерване, сред които разходите за изследователска и развойна дейност (R&D), промишлен капацитет и концентрация на високотехнологични публични компании.

Южна Корея се нарежда на първо място с общ резултат от 87,38 пункта, но първенството ѝ е само символично, тъй като на второ място с 87,30 точки застава Германия. Двете държави са следвани от Финландия и Швейцария със съответно 85,57 точки и 85,49 точки. Челната петица се допълва от Израел с 84,78 точки. Всички от държавите, с изключение на Южна Корея, отчитат по-висок резултат от миналогодишния.

През 2019 г. България получава 56,36 пункта, което е ръст от близо пет точки спрямо миналата година, въпреки че няма изменение на позицията си. При отделните показатели страната ни се представя най-добре по отношение на производителността, получавайки 49 точки и патентната дейност (48 точки), а най-зле (32 точки) по отношение на добавената стойност към производството.

Германия успява да догони шесткратния шампион Южна Корея благодарение на по-високите си резултати при добавената стойност към производството и изследователската дейност, фокусирани основно около дейността на индустриални гиганти като Volkswagen, Robert Bosch GmbH и Daimler.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини