1 загинал и 409 ранени при протестите във Франция

Рейтингът на Макрон на 18-месечно дъно, според Ifop

Протест срещу скъпите горива в Южна Франция. 17 ноември 2018. Photographer: BaMlint Porneczi/Bloomberg Протест срещу скъпите горива в Южна Франция. 17 ноември 2018. Photographer: BaMlint Porneczi/Bloomberg

По данни от неделя сутринта, протестите срещу данъците и цените на горивата във Франция от събота са предизвикали смъртта на 1 човек и 409 души са ранени.

Над 280000 участваха в протеста, от които 3500 – през нощта. 282 души бяха арестувани.

28 полицаи и жандармеристи пострадаха, съобщава Фигаро, цитирайки данни от Министерството на вътрешните работи.

В неделя протестите продължават.

Местните медии във Франция съобщават за нови блокирани магистрали. На А50 протестиращите спряха работа на секцията за плащане и обявиха „безплатна магистрала“.

„Човек има право да протестира, да изразява мнението си като спазва правилата. Не може да се забрани на жените и мъжете да се движат, не може хората да бъдат карани да носят жълти жилетки“, написа министърът на вътрешните работи Кристиан Кастанер в туит и призова към отговорност.

 

 

Жълтите жилетки

Протестът на Жълтите жилетки, както избраха да се наричат протестиращите, е срещу високите данъци, цените на горивата и ниските доходи като цяло. Участниците обвиняват Макрон, че е забравил „малките хора4.

Френският президент все още не е коментирал протеста, който е смятан за призив за оставката му.

Протест срещу скъпите горива в Южна Франция. 17 ноември 2018. Photographer: BaMlint Porneczi/Bloomberg.

Горивата

Цените на дизеловото гориво, масово използвано във Франция, се повишиха с 23% в последните 12 месеца до средно 1,51 евро за литър и това е най-високото ниво от началото на 2000г, по данни на АФП.

Държавните такси формират около 60% от цената на горивата на бензиностанциите във Франция. Правителството въведе в началото на годината данък от 7,6 евроцента върху дизела и 3,9 евроцента върху бензина. В началото на 2019 ще добави още 6,5 евроцента върху литър дизел и още 2,9 евроцента върху бензина.

Проучване на Elabe от 14 ноември показва, че 73% от французите одобряват протестите и 70% смятат, че правителството трябва да се откаже от увеличенията.

Субсидии

На 14 ноември премиерът Едуар Филип потвърди, че правителството няма да се откаже от по-високите данъци, но удвои субсидиите да по-чисти коли до 4000 евро за кола. Министърът на транспорта Елизабет Борн каза в петък, че правителството ще представи проектозакон за финансова помощ за споделеното пътуване.

 

Рейтингът на Макрон

Популярността на Макрон падна до най-ниското ниво откакто встъпи в длъжност преди година и половина, показват данни от Ifop за Journal du Dimanchе, публикувани в неделя.

Проучването е направено сред 1957 души по телефона или интернет между 9 и 17 ноември 2018.

Протестите в събота бяха най-мащабните откакто Макрон е президент на републиката. Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите, които спряха движението по много пътища в страната.

Над хиляда души протестираха в центъра на Париж.

Един човек почина в ЮИ Франция, след като бе блъснат от кола, чийто шофьор се опита да мине през блокадата.

Над 2000 протеста се проведоха в цяла Франция.

Според министъра на вътрешните работи Кристоф Кастанер, протестът е политически и воден от републиканците.

 

Последни новини
Още от Новини