Великобритания отчита най-високия ръст на икономиката от 2016 г.

Потребителските разходи са в основата на икономическия растеж от 0.6% през третото тримесечие

Молът Westfield Stratford в Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Молът Westfield Stratford в Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Икономиката на Великобритания отчита ръст от 0.6% през третото тримесечие на 2018 г. благодарение на високите потребителски разходи в страната, съобщава BBC, като се позовава на данни на Националното статистическо бюро.

Резултатите за тримесечието оправдават предварителните прогнози на Централната банка на Великобритания, както и на други анализатори. Това е най-високият ръст от последното тримесечие на 2016 г.

Лекият икономически растеж през юли е последван от забавяне през август и септември.

Секторът за услуги, който отговаря за три четвърти от икономиката, е нараснал с едва 0.3% през периода. Активността на строителството се е повишила с 2.1%, въпреки че отчете слаб старт в началото на тази година. Производството също се възстановява след слабо второ тримесечие благодарение на високия брой произведени автомобили.

Разходите на домакинствата са се увеличили с 0.5% през изминалото тримесечие, но бизнес инвестициите са се свили с 1.2%, което показва несигурността на компаниите от потенциалния ефект след Brexit. Очакванията на анализаторите бяха за ръст на бизнес инвестициите от 0.2%, но те намаляват за трето поредно тримесечие.

Цялостната картина показва, че икономиката на Обединеното кралство се възстановява след слабите резултати от началото на 2018 г. Световното първенство по футбол е спомогнало за увеличение на потребителските разходи. Това е най-силното тримесечие от около 2 години досега, но икономиката не е поддържала добрия растеж от юли през август и септември. През тези два месеца не се наблюдава допълнителен ръст, коментира бизнес редакторът на BBC Симон Джак.

Последни новини
Още от Новини