Нено Димов: Настояваме да не се внасят стари коли от Западна Европа

Няколко източноевропейски страни подкрепят исканията на България, заяви екоминистърът

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Не можем да забраним вноса на стари коли. Но настояваме да се направи така, че да не могат да бъдат изнасяни такива от Западна Европа към България. Това заяви пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов, съобщава Investor.bg.

Той подчерта, че настояването да не се превръщаме в автоморга на Стария континент е получило подкрепата и на други държави, сред които Полша, Словакия, Литва, Латвия, Румъния, Унгария.

Димов информира, че от Брюксел са поели ангажимент, че ще работят по въпроса през следващата година, а решение вероятно ще има през 2020 г.

Министърът коментира и въвеждането на по-високи данъци за старите автомобили. Той е убеден, че това е „инвестиция в здраве”, защото въпросните превозни средства са вторият най-сериозен замърсител на въздуха у нас. 

Според него по-съществен е проблемът само с битовото отопление на твърдо гориво, като при подмяната на остарелите и вече опасни печки с нови може да бъде както най-евтиното, така и най-скъпото решение.

По думите му ако дадено домакинство живее на място с изградена газопреносна мрежа, то най-изгодният вариант е да се присъедини към нея.

“Ако обаче се наложи построяване на цялата инфраструктура за газификация и електрификация, то смяната на отоплението излиза доста скъпо”, смята Нено Димов.

Министърът е категоричен, че неотговарящите на екоизискванията електроуреди и горива изобщо не трябва да стигат до пазара и добави, че законът, забраняващ търговията с некачествени брикети се забавил, но се очаква да бъде приет от Министерския съвет още следващата седмица.

Екоминистърът изказа мнение и за плановете за строителство на втори лифт в Банско, които бяха спрени, след като на първа инстанция съдът ги обяви за противоречащи на закона.

„България губи възможността да развива един цял отрасъл като планинския туризъм, а хората, които живеят в планинските райони, са сред най-бедните у нас”, посочи Димов и напомни, че трябва да търсим баланса между икономическото развитие и опазването на околната среда, но без да се саботира модернизацията на държавата.

Още подобни новини четете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини