Германия очаква по-слаб растеж заради "международната конюктура"

Очаква се БВП на най-голямата икономика в Европа да нарасне с 1.8% през 2018 г.

Министърът на икономиката в Германия Петер Алтмайер. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Министърът на икономиката в Германия Петер Алтмайер. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Германското правителство значително понижи днес прогнозите за икономическия растеж за тази и идната година. Основната причина за това е "международната конюнктура", която е по-неблагоприятна въпреки стабилното вътрешно търсене, съобщава Investor.bg, като цитира АФП.

Брутният вътрешен продукт на най-голямата икономика в Европа се очаква да нарасне само с 1,8% през 2018 г. и през 2019 г. спрямо съответно 2,3 на сто и 2,1 на сто в предишните предварителни оценки на министерството на икономиката от април. Това е значително забавяне на темповете спрямо растежа от 2,2% миналата година.

Корекциите надолу не са изненада, защото по традиция германското правителство се придържа към предвижданията на основните икономически институти на страната, а те, в края на септември, понижиха оценките си до 1,7 на сто за растежа тази година и до 1,9 на сто за идната година.

„Търговският спор между САЩ и Китай оказва влияние върху растежа в световен мащаб и следователно в еврозоната“, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от Ройтерс.  Той каза още, че липсата на квалифицирани работници спира икономическата експанзия на страната.

В сравнение с прогнозите от април очакванията за ръста на БВП са понижени за тази и следващата година със съответно 0,5 процентни пункта и 0,3 процентни пункта.

Освен отслабването на търговската среда от германското икономическо министерство посочиха, че тестовете на автомобилите, свързани с новите изисквания за емисиите, ще забавят производството и износа в жизненоважен сектор за икономиката на Германия.

"Въпреки това икономиката ще навлезе в десетата си подред година на растеж през следващата година - най-дългият период на възход от 1966 г. насам", каза още министърът на икономиката Петер Алмайер.

Берлин подчерта, че ниската безработица и нарастващите заплати са фактори, които трябва да поддържат икономическата експанзия, тъй като компаниите инвестират, а потребителите харчат повече.

„Но растящите протекционистични тенденции и международните търговски конфликти водят до несигурност за бъдещето", каза още Алмайер.

Властите снижиха и перспективите за ръст на износа за 2018 г. почти наполовина - до 2,8%, като намалението е по-малко в прогнозата за 2019 г.

Още подобни новини четете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини