Борисов отчете работата на българската администрация за последните шест месеца

Той определи председателството ни като изпитание за европейската ни идентичност

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференцията, София, 26 март 2017. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференцията, София, 26 март 2017. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria

Като изпитание за европейската идентичност определи премиерът Бойко Борисов председателството на страната на Европейския съвет. Пред Народното събрание той отчете постигната работа от българската администрация през последните шест месеца.

По време на дебатите опозицията даде слаба оценка на работата на правителството, посочвайки че резултатите са слаби, а разделението в ЕС става все по-явно. Управляващите са неглижирали и основни български институции, сред които и президентската, и не са мотивирали националната енергия, което ще предизвика вълна от евроскептицизъм. Правителството излъчваше несигурност и председателството не отговори какво е бъдещето на Европа, заявиха от парламентарната трибуна от БСП.

Мнозинството пък цитира положителната оценка от европейските институции, а България е демонстрирала характер и европейско мислене. Правителството е задало и нова насока на управлението на общността - с присъствието на националистите, което ще насочи ЕС към обединение от типа "Европа на отечествата".

В доклада на премиера Бойко Борисов беше посочено, че една от важните стъпки на България по време на председателството е вкарването на Западните Балкани в дневния ред на ЕС, развитието на свързаността в региона и приемането на страните в европейското семейство. България е допринесла за развитието на цифровата икономика, отчете премиерът.

Като ключови постижения той отбеляза още и навременния старт на преговорите по Многогодишната финансова рамка (МФР), както и запазването успешните политики, сред които Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика (ОСП).

Какво още отчете премиерът и какво каза за председателството на Австрия вижте на Investor.bg 

Последни новини
Още от Новини