Китайският юан има накъде още да поевтинее

Коментар на Лилиан Шовин, стратег мултиактиви в Coutts & Co.

Истински банкноти китайски юан с номинална стойност 100 юана върху броячна машина, 14 август 2017. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Истински банкноти китайски юан с номинална стойност 100 юана върху броячна машина, 14 август 2017. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Лилиан Шовин, стратег мултиактиви в Coutts & Co., коментира кои валути включват в оценката си риска от търговска война и кой ще отстъпи първи.

Според икономиста все още има място накъде да се обезценява китайският юан, докато включи в оценката си риска от ескалация на търговската война.

Той припомни как докато през 2015 Китай позволи на юана да се осезаемо обезцени този път държавата не следват този посока. "Тъй като ще значи изтичане на капитали, което в крайна сметка ще засегне собствената им икономика", поясни Шовин.  

Според него трябва да се изчака за реакцията на Китай спрямо наложените от САЩ мита. Шовин смята, че китайските власти по-скоро ще предпочетат последователно обезценяване на юана.

Но в такъв случай трябва да са способни да го контролират, което вероятно е много сложно.

Той прогнозира, че в краткосрочен план Китай ще се опита да контролира това обезценяване.

Не бива да сме в шок от митата, тъй като Китай би трябвало да са го очаквали, допълни той. Митата идват на фона на една година от доклади, показващи че Китай краде интелектуална собственост. И като цяло има консенсус, че откакто са се присъединили към Световната търговска организация преди почти 20 години не са играли честно. Смятам, че виждаме САЩ, Европа и Япония да се съюзяват срещу Китай и смятам, че по един или друг начин Китай ще трябва да се предаде и да покаже някакъв знак, че има желание да направи компромис, коментира Шовин.

 

Последни новини
Още от Новини