Проблемът с миграцията може да бъде решен само с общо европейско решение

Проф. Красимир Стоянов, преподавател в Католическия университет в Мюнхен, Германия, Светът е бизнес, 10.07.2018

Много бързо се разбра, че Германия не би могла едностранно да затвори границата с Австрия, което бе и политиката на канцлерът Ангела Меркел. Това не е възможно и би довело до още по-големи проблеми, подобни на тези от 2015 г. Ако Германия реши да връща на собствена глава, извън европейския контекст, бежанци и мигранти, това би засилило проблема. Това каза професор Красимир Стоянов, преподавател в Католическия университет в Мюнхен, Германия, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„В крайна сметка не може да има друго решение за регулиране на миграцията, освен европейско решение. Отделен въпрос е, дали това ни харесва или не. Има разбира се различни мнения и какво точно би трябвало да бъде това решение. Това, което остава е, че не може да има решение на национално равнище, а само на общо европейско равнище“.

Професор Стоянов поясни още, че България няма от какво да се притеснява, ако Германия реши да връща мигрантите. По думите му става въпрос за 5 до 7 души дневно и не става въпрос за връщане на всички бежанци, които стигнат до немската граница. Той обясни, че това са бежанци, за които е открита процедура в друга страна. Това са много малко групи от хора и основната част от тези хора идват не от България, а от Гърция и Италия.

„Това, от което България би могла да се страхува в средносрочен план е криза или предсрочни избори в Германия, смяна на правителството на Меркел с по-твърдо, по-консервативно, по-евроскептично правителство. Това е нещото, което според мен може да има реални последици за България“.

Повече вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини