Идва ли краят за хартиените банкноти и монетите?

Недостатъците на парите в брой тласкат към тяхната замяна

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Харесва ли ви да чакате на опашка в магазин? На мен – не. А вероятно не и на повечето европейци. Но въпреки че заради кеша все още не можем да се лишим от тромавия, нездравословен и нетипичен процес при пазаруването - чакането на опашка, ние, българите, но и повечето европейци, продължаваме да си държим на парите в брой.

Това е така обаче дори и в двигателя на Европа – Германия. Макар че едва сега на пазара там навлиза Google Pay – едно от първите модерни приложения за плащане със смартфон, и Германия, най-голямата икономика на Стария континент, си остава развиващ се пазар по отношение на плащанията.

Обаче това сравнение хич не е справедливо – по отношение на нововъзникващите и развиващите се страни. В Китай по-голямата част от населението отдавна плаща предимно мобилно, а двата лидера на пазара Alipay и WeChat имат няколкостотин милиона клиенти. А в Африка милиони хора без собствена банкова сметка използват мобилната услуга за парични преводи M-Pesa. 
Разбира се, Германия не може да се сравнява лесно с държави, в които много хора дори нямат банкова сметка и следователно са пропуснали няколко технологични етапа. Но нека нямаме илюзии: парите са измиращ вид. През следващите десет до петнадесет години голям брой нови технологии ще гарантират, че кешът в Германия, в Европа и в България ще бъде почти напълно маргинализиран.

Според Handelsblatt обратът е вече ясно видим, поне във федералната република. Използването на кеш в страната вече е спаднало през последните години: „само“ 74% от трансакциите през 2017 г. са били уредени с монети и банкноти, според данни на Бундесбанк, най-малко с пет процентни пункта по-малко, отколкото през 2014 г.

Една от причините е, че все повече търговци на дребно разполагат с терминали за безконтактно плащане. Онова, което е обичайно за други страни, като Швеция и Великобритания в продължение на много години – да се плащат малки суми с помощта на технологията NFC (технология, която позволява двупосочни връзки между електронните устройства), постепенно намира място и в Германия, но и в другите европейски държави.

Парите в брой се изтласкват от пазара все повече, а това не е никак лошо. Защото тази хилядолетна форма на плащане просто вече е.... остаряла. Тя има четири основни недостатъка. Първо, паричните средства са скъпи: според проучване на университета „Щайнбейс“ в Берлин монетите и банкнотите струват на германския частен сектор 12,5 милиарда евро годишно поради сложната логистика – около 150 евро на глава от населението. Струващото милиарди евро снабдяване с пари от централните банки също трябва да се вземе предвид.

Второ – парите в брой са мръсни и са риск за здравето. Според Mastercard – несъмнено не неутрален източник, 26 000 потенциално вредни бактерии могат да се струпат на една евро банкнота.

Останалите недостатъци на на тази форма на плащане вижте на Investor.bg.
 

Последни новини
Още от Новини