България се договори да изнася тютюневи листа в Китай

По думите на Ли Къцян продукцията за износ ще бъде в обем на 10 млн. тона

Снимка: Министерски съвет Снимка: Министерски съвет

Българският премиер Бойко Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцянса се договорили България да изнася сушени тютюневи листа за китайския пазар. Това заяви китайският лидер по време на пресконференция след Пленарната среща на ръководителите на правителствата на инициативата „16+1“.

По думите му продукцията за износ ще бъде в обем 10 млн. тона сушени тютюневи листа.

Радваме се, че можем да отговорим на потребностите, споделени от Бойко Борисов, каза китайският лидер и допълни, че се надява да няма недоразумения по отношение на това взаимно разбирателство.

Ли посочи още, че китайският пазар ще се отвори по-широко за селскостопански продукти от страните от Централна и Източна Европа.

По време на пресконференцията Ли отново засегна и въпроса с някои притеснения, че сътрудничеството на Китай с балканските страни е в ущърб на Европейския съюз.

Според него схващането, че форматът „16+1“ е насочен по-скоро към разделянето на Европа, е просто едно „недоразумение“ и не съществува конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа.

Искаме да видим и виждаме Европа като обединена и процъфтяваща партньорска страна, допълни още председателят на Държавния съвет.

Ли допълни също, че форумът на Китай и страните от Централна и Източна Европа трябва да остане в отворен формат, който да приобщава и други участници, като приветствано ще бъде включването на други наднационални организации.

По време на пресконференцията китайският лидер посочи също, че през последните дни е провел редица двустранни срещи с ръководители на страни от Балканите и изрази надеждата, че подобен двустранен диалог няма да бъде разбран погрешно, тъй като целта на Пекин не е по този начин да разделя Европа.

Той допълни още, че Китай ще се радва да види в съответните срокове и присъединяването на други страни от ЦИЕ към състава на Европейския съюз.

Българският премиер Бойко Борисов също заяви от своя страна, че правилата на ЕС ще бъдат спазвани в пълния си обем в рамките на инициативата „16+1“. И тук министър-председателят посочи, че когато става въпрос за Балканите, не трябва да бъде изключвана нито една държава, тъй като това „ни прави силни и единни“.

По време на пресконференцията бе обявена и следващата страна домакин на инициативата на Китай и ЦИЕ, която ще бъде Хърватия. Там през 2019 г. ще се проведе осмата среща на върха на „16+1“.

Дотогава страните от форума могат да работят върху различни сектори на сътрудничеството си, заяви хърватският премиер Андрей Пленкович, който се присъедини към пресконференцията на Борисов и Ли.

Хърватия се радва че на територията на страната има голям проект  – изграждането на мост, който е съфинансиран от ЕС и се строи от китайска компания, посочи Пленкович, според когото това доказва че инициативата „16+1“ не разделя, а дава възможност за обединение чрез проекти.

Още икономически и политически новини може да прочетете в Investor.bg. 

Последни новини
Още от Новини