ЕЦБ обмисля въвеждането на собствена Операция Туист

Пазарен коментар на Мария Тадео, Bloomberg Лондон, В развитие, 04.07.2018

Според съобщения ЕЦБ обмисля въвеждането на собствена Операция Туист*, което означава, че печалбите от облигации, достигнали матуритет ще се реинвестират в ценни книжа с по-дълги дати. Пазарът реагира незабавно, като кривата на доходността по тридесет годишните френски държавни облигации се изравнява.Това каза Мария Тадео, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Най-големият спад от почти 19 месеца, като се очакваше е, че този край на кривата ще извлече най-големи ползи, ако операционния план на ЕЦБ се материализира. Както Barclays, така и Morgan Stanley препоръчват този търговски ход на клиентите си".

Пазарният анализатор поясни още, че Stoxx 600 се колебае – енергийните акции поскъпват, отразявайки възстановяване в суровините – както петролът, така и металите поскъпват днес. Това помага на компанията Anglo American plc да нарасне с почти 4%.

* Т. нар. „Операция Туист“ е програмата за понижаване на лихвите по дългосрочните американски държавни облигации на ФЕД.

Повече вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини