Ford започна тестове по безпилотни доставки по домовете

За тази цел компанията модифицира модела Transit Connect.

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският автомобилен производител Ford започна тестове на автоматична куриерска услуга с помощта на специално модифицирания Transit Connect. Сътрудничеството в областта на "безпилотната" доставка с компания Postmates, която се занимава с доставка на храни и стоки от ресторанти, кафенета и магазини, ще бъде от полза не само за крайните потребители, но и ще допринесе за развитието на местния бизнес, пише Automedia.bg. 

Пилотният проект стартира в Маями и Маячи Бийч с участието на 70 компании. Тези фирми се развиват бързо поради възможността да доставят своите стоки, което им позволява лесно да намират нови клиенти. А сега те искат да проучат вариантите, които ще им отворят в бъдеще самоуправляващите се автомобили. При поръчка на продукти или други стоки жителите на районите, в които проектът стартира, могат да изберат опция за тяхната доставка с автономно превозно средство.

За програмата Ford разработи Transit Connect със система от специални кутии за превоз на стоки. Една такава кола може да изпълнява няколко поръчки едновременно в рамките на един и същ маршрут. Услуги като Postmates доставят голямо разнообразие от стоки (от суши до битови стоки), така че кутиите се различават по размер, освен това всяка има и отделение за безопасно транспортиране на напитки. Според резултатите от проекта ще може да се определи оптималната конфигурация на такива кутии.

Механизмът за получаване на поръчката от потребителя е максимално опростен. След като автомобилът пристигне със стоките на местоназначението, потребителят получава есемес, който показва, че може да си вземе поръчката. След това на сензорния екран от дясната страна на Transit Connect той трябва да набере кода за достъп, получен след поставянето на поръчката. На дисплея се появява съобщение, показващо местоположението на стоките и светва лампичка, указваща съответната кутия. Предишният проект показа, че клиентите харесват звуковите напътствия, така че те също са включени в програмата Postmates.

Това е първият комерсиален автономен автомобил, специално модифициран от Ford за тестване на различни интерфейси: сензорен екран, система с много кутии и външна аудио система. Въз основа на резултатите от този проект до 2021 г. следва да се разработи дизайн на автономно превозно средство, специално проектирано за търговска употреба, допълва Automedia.bg. 

Тестовите автомобили за пилотните проекти на Ford изглеждат напълно автономни, въпреки че, всъщност, се управляват от опитен шофьор. Това се дължи на факта, че основното нещо на този етап е да се установи правилното функциониране на системата в крайните точки, при етапите на товарене на стоките и предаването им на потребителя. В същото време Ford продължава да тества и развива технологии за автономно управление върху други експериментални машини.

Ford има за цел да проучи готовността на бизнеса и крайните потребители към услуги, използващи автономни автомобили. Сътрудничеството с Postmates ще позволи на Ford да изпробва различни начини за ефективна доставка, които ще помогнат на местните компании да увеличат присъствието си на пазара, да разширят клиентската си база и да предложат нов опит на своите клиенти.

Последни новини
Още от Новини