Русия и Саудитска Арабия предлагат по 1,5 барела на ден повече петрол

Двете страни ще предложат и безсрочно удължаване на ОПЕК+

Баржата H-627 с петролна платформа за Pioneering Spirit във фиорда Бомла край Леирвик, Норвегия. 1 юни 2018. Photographer: Carina Johansen/Bloomberg Баржата H-627 с петролна платформа за Pioneering Spirit във фиорда Бомла край Леирвик, Норвегия. 1 юни 2018. Photographer: Carina Johansen/Bloomberg

Русия и Саудитска Арабия предлагат на страните от ОПЕК да увеличат производството на петрол с 1,5 млн барела на ден през третото тримесечие на 2018, обяви в събота руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от АФП.

Москва и Риад „предлагат увеличение през третото тримесечие с 1,5 млн и след това да се следи ситуацията на пазара“, каза Новак.

„Предлагаме го само за третото тримесечие. През септември трябва да видим ситуацията на пазара и да видим какво ще правим по-нататък.

През третото тримесечие ще има ръст на търсенето, затова такива предложения са реално целесъобразни“, каза Новак, цитиран от РИА.

Футболната среща

Русия и Саудитска Арабия се договориха и за безсрочно удължаване на споразумението ОПЕК+ по време на срещата на престолонаследника принц Мохамед Бен Салман в Москва с президента Путин и решението ще се обсъди във Виена, съобщи РИА Новости, цитирайки Новак.

Путин и принц Салман се видяха на мача Русия-Саудитска Арабия, с който се откри Световното по футбол в Москва.

 

Спад

Петролът се понижи за четвърта поредна седмица в очакване на срещата на ОПЕК на 22 юни. Фючърсите на суровия петрол изгубиха 2,7% в Ню Йорк в петък, 15 юни 2018, най-големият спад от 25 май.

„Руснаците искат по-голямо увеличение, отколкото очаквахме и ОПЕК сега е разделен“, каза Джон Килдъф, партньор в Again Capital LLC, цитиран от Bloomberg.

„Саудитците се опиват да успокоят ситуацията, но седмицата на срещата ще бъде волатилна с много насрещен риск“.

Русия предлага на коалицията от 24 страни-производителки, която започна да ограничава производството преди 18 месеца да го увеличи с 1,5 млн барела дневно.

Това е същия обем, който Международната енергийна агенция очаква да се изтегли от пазара с икономическите и политически кризи във Венецуела и Иран.

Саудитска Арабия обсъждаше различни сценарии, които биха увеличили производството с 500000 до 1 млн барела дневно, съобщават лица, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Новини