Пазарите трябва да вземат митата по-насериозно, смята Халмарик

Стивън Халмарик, ръководител проучвания световни пазари в Commonwealth Bank of Australia, коментира търговското напрежение между САЩ и Китай

Буксир насочва товарен кораб на Kawasaki Kisen Kaisha Ltd. в пристанище Лонг Бийч, Лонг Бийч, Калифорния, сряда, 4 април 2018. Снимка: Tim Rue/Bloomberg Буксир насочва товарен кораб на Kawasaki Kisen Kaisha Ltd. в пристанище Лонг Бийч, Лонг Бийч, Калифорния, сряда, 4 април 2018. Снимка: Tim Rue/Bloomberg

Стивън Халмарик, ръководител проучвания световни пазари в Commonwealth Bank of Australia, коментира търговското напрежение между САЩ и Китай и възможното му отражение върху пазарите.

До този момент имаше известно търговско напрежение, но то нямаше особено влияние върху макроикономиката, посочи икономистът. По думите му обаче е логично предположението, че Китай ще отвърне с подобни ответни мерки на американските мита върху китайски стоки. Възможно е да дезертира от изпълнение на споразумението, което сключи със САЩ, за увеличаване на поръчките си на американски продукти, прогнозира той.

Всичко, което забавя световните търговски обеми ще се отрази негативно на глобалния ръст.

Влиянието не се усеща все още, но със сигурност това е въпрос, който е добре пазарите да вземат малко по-насериозно и да започнат да го включват в очакванията си за ръста, посочи Халмарик.

През втората половина на 2017 видяхме много добър ръст, както и в началото на тази година. През последно време някои индикатори за световния ръст започнаха да се забавят. Ако добавим към това по-малко търговия в света и в същото време по-високи лихви в САЩ, а тази седмица по-скъпия долар, например - това не допринася за ускоряване на световния ръст, а допринася с риск за изгледите за втората половина на 2018, коментира той.

 

Последни новини
Още от Новини