Allianz: Застрахователният пазар в България е атрактивен

Страната предизвиква все по-силен интерес за развитието на финансови услуги

Снимка: Guido Krzikowski/Bloomberg News Снимка: Guido Krzikowski/Bloomberg News

Като изключително атрактивен заради положителния ръст на икономиката и стабилната устойчива и фискална рамка бе оценен българският застрахователен пазар от местното представителство на германския застраховател Allianz, съобщи Investor.bg

Според Александър Проценко, председател на Изпълнителния комитет на Алианц България Холдинг, добрите икономически резултати на страната ни са сериозна предпоставка за потенциални инвестиции.

"През тази година Allianz ще отбележи 128 години от основаването си. Освен в застраховането, където групата управлява активи за 600 млрд. долара, имаме позиции в управлението на активи като акционери в PIMCO с над 1,4 трилиона долара активи под управление“, добави новият шеф на компанията.

Проценко подчерта, че регионът на Източна Европа е претърпял сериозни промени през последните няколко години. „Страните работят много по-тясно помежду си, използват общи системи. Резултатите на групата са много показателни. Централна и Източна Европа набира все повече скорост и може да се каже, че този регион почти се изравнява с големите пазари като Германия и Франция“, посочи той. 

Преди няколко дни германският застраховател обяви, че е напът да изпълни целите си за 2018 г., след като отбеляза ръст от 6,8% на нетната печалба за първото тримесечие. Увеличението, което задмина прогнозите на анализаторите, се дължи основно на по-високи инвестиционни резултати и по-ниски данъчни ставки.

Нетната печалба от 1,939 млрд. евро е над очакванията за 1,787 млрд. евро на анализатори и над сумата от 1,816 млрд. евро, отчетена за същия период на миналата година. 

„България предизвиква все по-силен интерес за развитието на финансови услуги. Заедно с ръста на БВП, се наблюдава и увеличение на доходите на населението, което повишава търсенето на имоти, както и склонността на хората да инвестират в допълнително пенсионно осигуряване и застраховки“, обясни Проценко. По думите му именно у нас германският застраховател има най-развита финансова структура. „Имаме над 1,2 млн. клиенти, като голяма част от тях са по линия на пенсионните продукти, които предлагаме. Това е близо 17% от работещото население в страната“, обясниха още Алианц.

От компанията подчертаха още, че само в България и Словакия (от страните от ЦИЕ) има такова сериозно присъствие и толкова добри и бързо покачващи се резултати, като направиха уточнението, че бизнесът им у нас е стартиран от нулата.

По данни на Комисията за финансов надзор (КФН) към края на февруари 2018 г. брутният премиен приход на Allianz от животозастраховане е общо 16,7 млн. лв., а от общото застраховане - 24,5 млн. лв. Според  Проценко компанията е на първо място на пазара на застраховки „Живот“, като за миналата година реализираният премиен приход е бил над 100 млн. лв.

Амбициите на новото ръководство на холдинга са да затвърдят позициите си като пазарен лидер в застраховането, банковата дейност и пенсионното осигуряване. В компанията ще бъдат направени сериозни структурни промени, а инвестициите в следващите години ще бъдат насочени към дигитализацията и опростяване на услугите.

Предстоят обучения на служителите, чрез които да се адаптират към новата дигитална реалност в бизнеса с финансови услуги. От компанията планират да пуснат нови продукти и услуги, с които да „изравнят резултата“ с технологичните си конкуренти. 

„Конкуренцията е огромна. Пазарът е перспективен, но не е лесен. Има и много фактори, които не можем да подценим. Например, заради демографските процеси, пазарът все пак в един момент ще започне да се свива и това е едно от най-големите предизвикателства пред нас“, коментира за Investor.bg Проценко.

Той не успя да даде категоричен отговор на въпроса дали средната стойност на премиийните приходи в България може да покрие всички рискове по застраховките, но подчерта, че застрахователният пазар в страната възлиза на 1,1 млрд. евро, а КФН следи стриктно дали съответните цени на полиците отговарят на всички условия. 

Последни новини
Още от Новини