Сингапур, Париж и Цюрих - най-скъпите градове в света

Половината от най-скъпите градове са европейски

Сингапур. Снимка: Pixabay Сингапур. Снимка: Pixabay

Сингапур е най-скъпият град в света за пета поредна година. Това сочи последният световен доклад за разходите за живот на Economist Intelligence Unit (EIU). Париж и Цюрих си поделят второто място.

Азиатско-тихоокеански и европейски дестинации доминират в редиците на най-скъпите градове в света, посочени в доклад, публикуван тази седмица. Токио и Осака изненадват с отсъствието си от първите 10, благодарение на ниската японска инфлация.

Проучването на EIU е предназначено да помогне на компаниите да изчислят надбавките за издръжка и да изградят компенсационни пакети за чужденци и бизнес командировки.

Още през 2013 Токио бе поставен като най-скъп за живеене град в света. Японската столица е слязла надолу със седем позиции до 11-то място през последната година.

Хонконг, вторият най-скъп град в света от миналогодшнанта класация, сега стига до четвърто място.

Сидни се изкачва с четири стъпала, за да влезе в топ 10, като Осло, Женева, Цюрих и Копенхаген също се изкачват в списъка, съставен от проучване на 160 града в 133 страни.

"Валутните колебания продължават да бъдат основна причина за промените в класирането", каза EIU.

Отслабването на долара доведе до изпадане на всички американски градове от класацията, въпреки увеличението на относителната цена на живот в САЩ през последните години, посочва EIU. Докладът поставя Ню Йорк и Лос Анджелис като 13-о и 14-о място, докато през миналата година тези градове бяха съответно на девето и единадесето място.

След като еврото се покачи, Париж е единственият град от еврозоната сред първите 10 най-скъпи за живот места в света. Според EIU френската столица остава "структурно изключително скъп за живеене град", като само алкохолът, транспортът и тютюнът предлагат по-поносими цени в сравнение с други европейски градове.

Тел Авив е единственият метрополис в Близкия изток сред топ 10. Транспортните разходи там са 79% над цените в Ню Йорк, се казва в доклада.

Въпреки, че Азия е дом на едни от най-скъпите места за живеене в света, там са и някои от най-достъпните.

Южноазиатските градове, включително Бангалор, Ченай, Карачи и Ню Делхи са доста "изгодни" за живеене. 

Тази година сирийската столица Дамаск и венецуелската - Каракас бяха класирани като най-евтините градове в света.

Последни новини
Още от Новини