САЩ и Австралия в преговори за митата на стомана и алуминий

Ще избегне ли австралийската икономика митата за износ към САЩ

Доналд Тръмп по време на срещата си с краля на Йордания Абдула II. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Доналд Тръмп по време на срещата си с краля на Йордания Абдула II. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

САЩ и Австралия преговарят за стоманата и алуминия. Целта е да се избегне въвеждането на митата. Това обяви в профила си в Туитър американският глава Доналд Тръмп.

"Говорих по телефона с премиера [на Австралия] Малкълм Търнбъл. Той се ангажира с поддържане на справедливи и взаимно изгодни военни и търговски отношения [със САЩ]. Работи се ускорено по сключването на двустранно споразумение за сигурност, така че да не се налагат мита върху стоманата и алуминия за нашия съюзник, великата страна Австралия! " - каза Тръмп в Twitter.

Президентът на САЩ подписа в четвъртък заповеди за въвеждане през 15 дни на митата върху вноса на стоманени и алуминиеви продукти. Митата ще бъдат 25% за стоманата и 10% за алуминий.

В същото време той не изключи, че редица страни ще бъдат освободени от плащане на мита, сред които Канада, Мексико и Австралия.

Последни новини
Още от Новини