Обзор на европейската търговска сесия 16.02.2018

Коментар на Марк Бартън от Bloomberg News

Акциите отбелязват ръст в 3 от последните 4 сесии, въпреки това отбелязваме най-големия седмичен спад от 2 години, когато индексът се понижи с 5%. 

Акциите на Airbus са една от корпоративните теми днес. Те отбелязват повишение с 10,3%. Европейският авиопроизводител приключи 2017 с рекорден брой висящи поръчки и е доставил най-много самолети в историята си. Според компанията осъществяването на целта за 2018 ще зависи от преодоляване на проблемите с двигателите, засегнали тяснофюзелажния модел A320neo. 

Друга интересна графика за правителствените облигации на Великобритания показва, че те не са изключение в колебанията, разтърсващи световния финансов пазар. Техните вълнения обаче са подтиквани от изгледите за вътрешната политика. Волатилността на основните 10-годишни облигации се покачва до най-високото си ниво от 1 месец, след като Английската централна банка каза, че може да вдигне лихвите по-скоро от очакваното. Но пазарът включва в оценките си повече от 80% вероятност за увеличение най-рано през май.

И накрая едни от най-големите движения при акциите днес – това са акциите на Standard Life Aberdeen. Те спадат с 7,8%, след като банковата група Lloyds днес обяви, че планира да прекрати споразумение с компанията, в което най-голямата британска компания за активен мениджмънт на парични средства упражнява надзор на над $100 млрд. в активи за SLA, която казва, че е разочарована от решението, което ще засегне по-малко от 5% от годишната печалба на база про форма.

Вижте целия коментар във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини