Данните за туризма не се изчисляват коректно, приходите са повече

Доц. Преслав Димитров, декан на Стопанския факултет към ЮЗУ, В развитие, 16.02.2018

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Данните за туризма в България се изготвят от 3 институции – НСИ, БНБ и Министерството на туризма, като най-точните такива са от страна на министерството, тъй като там все тясно специализирани в сектора специалисти. Въпреки това те също страдат от това, че трябва да използват за база данните от НСИ и БНБ.

Това заяви пред Вероника Денизова във „В развитие“ деканът на Стопанския факултет към Югозападния университет „Неофит Рилски“ доц. Преслав Димитров.

По думите на доц. Димитров отчитаните резултати, по-конкретно що се отнася до приходите от туризъм са силно подценени. Като аргумент за становището си той даде доклад, извършен от Световната организация по туризъм към ООН, посветен на резултатите на българския туризъм през 2015. Разминаването спрямо него и официалните данни на институциите у нас е солидно – около 400 млн. лева.

Това означава, че разминаването е в рамките на 10-12%, посочи събеседникът в предаването.

Проблемът се корени в това, че статистиката у нас се прави на база на усреднена величина, указваща прихода от един чуждестранен посетител, на база, може би, извадкови проучвания на НСИ, а не базирайки се на широко наблюдение.

Решението според доц. Димитров е промяна в методологията (която, апропо, все още е от 50-те и 60-те години на XX век), както и ангажирането на тесни специалисти в сектора, а не просто на статистици.

В разговора акцент бе поставен и на редица други казуси от бранша.

 

Последни новини
Още от Новини