България в топ 5 на ЕС по ръст на регистрациите на нови коли

Данните се отнасят за първия месец на 2018

Снимка: Michael Crabtree/Bloomberg Снимка: Michael Crabtree/Bloomberg

България се завръща в топ пет на Европейския съюз (ЕС) по ръст на регистрациите на нови автомобили през първия месец на новата година.

Това показват последните данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили (АСЕА), цитирани от Investor.bg.

За декември страната отчете спад в продажбите от почти 14%, макар че завърши годината с повишение от 18,5%.

През януари тази година у нас обаче са регистрирани почти 2 500 нови автомобила спрямо 1 800 през януари 2017. Това представлява ръст от 36,8% на годишна база, с което страната са нарежда на пето място в целия ЕС.

За сравнение, средно за съюза регистрациите на нови автомобили през януари 2018 спрямо януари 2017 се увеличават със 7,1% до над 1,25 млн. автомобила.

Лидер по нови регистрации е северната ни съседка – Румъния, където е отчетен забележителният ръст от 66,4% за месеца на годишна база. Малко след нея е Словакия с 48,8%, а на трета позиция – Унгария с 38,5%. На четвърто място се нарежда Гърция с 37,5%.

Що се отнася до отделните производители на автомобили, най-добре се представя PSA Group с ръст на продажбите от 73,4% през януари на годишна база. Така френската компания се превръща в безапелационен лидер на пазара, а продажбите ѝ вече включват и тези от германския производител Opel, който тя придоби миналата година.

На второ място с ръст от 9,5% е друг френски производител – Renault Group, а малко след него е германската VW Group с 9,2% за първия месец от годината на годишна база.

Три компании обаче отчитат и спад на продажбите. Най-силен той е при американската GM,чието понижение е почти стопроцентово. Jaguar Land Rover Group бележи понижение от 6,4%, а Nissan – от 1,4%.


 

Последни новини
Още от Новини