Ще се превърне ли Twitter в реален конкурент на Facebook

Джак Дорси не успява да освободи творческия дух в Twitter

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Парализата на Twitter е факт, твърдят все повече експерти. Компанията отчайващо се нуждае от промени, но новите идеи просто не стигат до реализация, пише Investor.bg. 

Две години след като се завърна на поста главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси върна компанията към успеха, като успя да накара потребителите да прекарват повече време в микроблогинг платформата и да привлече повече рекламодатели. Инвеститорите приветстваха неговите усилия тази седмица, когато Twitter обяви отчета си и разкри изненадващ ръст на приходите си и първата печалба в историята си. В резултат от това книжата на компанията повишиха стойността си с 12 на сто.

Сега въпросът е дали Дорси може да задържи инерцията и да превърне компанията в реален конкурент на Facebook. Twitter отчайващо се нуждае от привличането на нови потребители – нещо, в което се провали през последното тримесечие. Facebook го прави отчасти като въвежда иновации и непрестанно пуска нови продукти. Дорси обаче не успява да освободи творческия дух в Twitter.

Социалната мрежа е обсъждала идеи за нови продукти, които имат за цел я направят по-привлекателна, но се е отказала от тях от страх да не отчужди потребителите, твърдят сегашни и бивши служители. От повече от година компанията работи по функция, подобна на Snapchat, която улеснява публикуването на видеа в приложението, твърди източник, запознат с въпроса. Има работещо демо, но дизайнът не е довършен.

Дорси се фокусира върху основни продукти, като това да направи списъка с нови публикации по-персонализиран и да свързва по-добре потребителите с неща, които са им интересни. Той сключи сделки с медийни партньори. При обявяването на резултатите за четвъртото тримесечие Дорси заяви, че Twitter ще има още по-фокусирана върху събитията стратегия, като ще показва спортни резултати за състезания на живо например. Това обаче са малки промени, които правят социалната мрежа по-лесна за ползване, не са промени, които имат потенциала да привлекат милиони нови потребители.

Говорител на Twitter отказва да коментира въпроса, но подчертава големия растеж на приходите в отчета за първото фискално тримесечие.

Управленският стил на Дорси насърчава дебатите между служителите, докато той самият изчаква постигането на консенсус, твърдят десетки хора, които са работили с него. В резултат от това често се обсъждат идеи, но те не се реализират.

Facebook обаче действа бързо и не се страхува да прави драстични промени в платформата си. Този подход си има цена: редовен отлив на потребители, а ангажираността с нюзфийда спада с 5% през последното тримесечие.

От основаването си Twitter превърна вслушването в потребителите си в своя религия. В крайна сметка те са отговорни за някои от най-добрите идеи на компанията, като хаштаговете и ретуитовете. След като потокът от свежи идеи от потребителите секна, Twitter не успя да роди свои.

Никога не е имало малко идеи. Предизвикателството винаги е било те да се балансират с това, което искат 330-те млн. активни потребители месечно, спрямо промените, които биха могли да накарат други да се присъединят. Новите служители на Twitter често не знаят кого да следват.

Парализата на Twitter може да е свързана със смяната на мениджърите. Компанията имаше над шестима продуктови шефове през последните няколко години. Те не се задържат на позицията достатъчно дълго, че да управляват дългосрочно, а краткосрочните им инициативи са свързани с трудно рискуване, твърдят хора, работили с част от тях.

„Когато имаш нов продуктов мениджър всяка година, правиш едни и същи грешки отново и отново“, коментира един от тях.

Бивши служители публично се оплакват за добрите идеи, които са умрели в Twitter. А социалната мрежа все повече се нуждае от промяна. 

Последни новини
Още от Новини