Lada залага на японските двигатели

С такива агрегати ще бъдат оборудвани моделите Vesta и Xray

Lada Xray. Снимка: АвтоВАЗ Lada Xray. Снимка: АвтоВАЗ

Най-големият руски автомобилен производител – АвтоВАЗ ще оборудва моделите си Vesta и Xray с японски двигатели, произведени от Nissan, пише Automedia.bg.

Компанията също така е взела решение да не поставя на своите модели Vesta и Xray класическа автоматична скоростна кутия, а да използва вариаторна трансмисия на японската компания Jatco, съобщава изданието Droom.

В АвтоВАЗ вече работят по адаптирането на агрегата JF011E/015 към двата автомобила. Същата тази вариаторна трансмисия се предлага на редица модели  на компаниите Renault, Mitsubishi, Citroen, Nissan, Suzuki.

При Vesta скоростна кутия ще се предлага с нов 1,6-литров двигател Nissan H4 (HR16DE), който ще се сглобява в завода на АвтоВАЗ. Той ще замени 1,8-литровия руски двигател, достъпен досега за седана. Същият мотор ще се поставя и на Xray, като двата модела ще излязат на пазара до края на годината.

Руският автопроизводител, чийто мажоритарен собственик е конгломератът Ranault-Nissan, също така обмисляше да постави на двата модела автоматична трансмисия собствена разработка, но в крайна сметка се отказа тъй като разходите за това са доста солидни. Предимството на вариатора на Jatco е, че той ще може да се сглобява в Русия и съответно ще струва по-малко.

Последни новини
Още от Новини