Китай готви нов удар срещу криптовалутите

Нови регулации забраняват нови ICO-та и обменни операции, особено през чуждестранни платформи

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Китай се готви да приеме нови регулации, забраняващи реализирането на ICO-та (Initial Coin Offering) на криптовалути, както и като цяло обменните операции с такива валути, особено през задгранични платформи.

Това съобщава китайското издание China Daily, позовавайки се на осведомен с плановете на официален Пекин източник, предава ТАСС.

Мерките, пише вестникът, са „инициирани от регулаторите след разриването на някои незаконни действия след забраната за търговия с подобни продукти на вътрешния пазар, въведени през миналата година“.

Мерките ще бъдат приложени, когато „условията узреят“.

По думите на директора на Центъра за финансови технологии и изучаване на ценните книжа в интернет към Китайския народен университет Ян Дун мерките ще включват по-засилен контрол над сметките с криптовалути, наблюдение на офлайн финансовите транзакации и трансграничното движение на средства в чуждестранни криптовалути.

Припомняме, че през септември Народната банка на Китай издаде постановление, което забранява на юридическите лица да търгуват с криптовалути, което доведе до спад, макар и временен, в стойността на много от тях, в частност на биткойна.

По официални данни в Китай се намират около 80% от „копачите“ на кроптовалути.


 

Последни новини
Още от Новини