Очакват се масови протести в Гърция за името на Македония

Едва 30% от македонците подкрепят пълна промяна на името на страната си

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Македонските граждани подкрепят търсенето на решение на спора с Гърция за името, с цел страната да влезе по-бързо в ЕС и НАТО, показват резултатите от телефонна анкета, съобщава агенция МИА, цитирана от Investor.bg. Подкрепа за изцяло променено име са изразили около 30% от анкетираните македонци, 20 на сто са за частична смяна.

Според по-голямата част от отговорите обаче, с промяната на името ще се промени и идентичността, а 35% не са съгласни с това мнение, предаде БНР.

Същевременно в Гърция се подготвят нови протести за името „Македония”. На площад "Синтагма" в Атина вече се събират дошли от Северна Гърция хора, които заплашват със сериозни последици, ако бъде прието име, съдържащо "Македония", както се нарича и част от северната гръцка област.

Гръцкият в. "Катимерини" допълва, че се очаква депутати от консервативната "Неа Демократиа" да участват в протеста пред гръцкия парламент. 

Полицията в гръцката столица има готовност да изгради бариери, за да отдели протестиращите на площад "Синтагма" от анархисти, които също ще демонстрират по-късно днес по улиците на Атина. Големи части от центъра на града са затворени за движение. Закрити са и спирки на метрото, допълва още изданието. 

В последните седмици правителството води интензивни преговори за името на Македония и очакванията бяха, че намирането на решение на продължаващия повече от две десетилетия спор е на финалната права. Протестите в Атина обаче може и променят позицията на управляващите. 

На 21 януари 2018 година имаше голям протест срещу думата "Македония" в името на бившата югославска република в Солун.

Последни новини
Още от Новини