Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Русия няма ресурс за сериозно влияние в Близкия Изток

Мария Петкова, журналист, Светът е бизнес, 01.02.2018

Русия иска да създаде впечатление, че има сериозно военно влияние в Близкия Изток, но смятам, че тя в момента няма ресурсите за това, а и вътрешна политическа подкрепа за такава сериозна политика.

Това коментира пред Николай Кръстев в „Светът е бизнес" журналистът на свободна практика Мария Петкова. Тя работи по теми, свързани с Близкия Изток и Балканите, работила е и за Al Jazeera, както и редица български издания по теми, свързани от този регион.

„Много страни от близкоизточния регион за оказват натиск срещу Вашингтон, за да получат нещо от Вашингтон. Но мисля, че сегашното американско правителство вижда, че това са само едни отчаяни опити, от които няма сериозни последствия“, добави Петкова.

По думите на събеседника в предаването руските сили ще останат в Сирия, за да се осъществи сигурност за режима на Асад по време на очертаващите се дълги и тежки мирни преговори.

„Говореше се за руски бази в Египет, в Либия. Не мисля, че Русия разполага с еоенните и финансови ресурси за подобни проекти. Нека е ясно, че Русия не е СССР“

В разговора обстойно бяха обсъдени редица теми от базисно значение за региона на Близкия Изток като турската инвазия в Сирия, предстоящите президентски избори в Египет и др.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес