Държавата ще похарчи допълнителни 49 млн. лв. за европредседателстовто

Преди председателството бюджетът за него бе определен на около 150 млн. лева

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Държавата ще похарчи още малко над 49 млн. лева (49 007 600) за „обезпечаване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз“.

Това ще се случи, след като днес (31 януари) кабинетът гласува отпускането на допълнителните средства.

Припомняме, че бюджетът за европредседателството преди началото му бе заложен да е в размер на около 150 млн. лева, като по този начин настоящото увеличение е с приблизително 25%.

От въпросните 49 милиона 48728,6 хил. лв. са разпределени по бюджетите на първостепенните разпоредители за дейности по провеждането на Българското председателство, а 279 000 – по бюджетите на общини за одобрените им проекти за инициативи, свързани с регионалното измерение на Председателството, посочват от правителствената пресслужба.

Основната част от дейностите са свързани с осигуряването на събитията от календара на Българското председателство, които ще се проведат в страната, както и за организиране на събития зад граница, за културната програма, за осигуряване на медийно покритие, публикации и реклама на събитията, за плащания по вече сключените през 2017 договори с изпълнители за осигуряване на отделните направления на подготовката – хотелско настаняване, храна, транспорт, превод, дейност на доброволците, функциониране на акредитационната система и др.

Последни новини
Още от Новини