Ниските доходи продължават да са основното притеснение на българина

Следват социалните проблеми, тромавата бюрократична машина и здравеопазването

Снимка: Кадър Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Кадър Bloomberg TV Bulgaria

Най-голямото притеснение на българите са ниските нива на доходите им – заплати, пенсии, социални помощи. Именно този проблем е първостепенен за 68% от сънародниците ни.

Това сочи проучване на агенция „Барометър България“.

Вторият най-голям проблем, очертан от анкетираните са „социалните въпроси“ - 61%, а третият, събрал 58% е тромавата админситрация.

Като четвърти основен проблем, заявен от 51% от анкетираните, е здравеопазването. Чак на пето място по важност анкетираните посочват корупцията – 44%, която бе основание за искане на вот на недоверие към правителството. 

30-35% от анкетираните посочват като проблемни за обществото ни също и монополите, високите битовите сметки, лошата инфраструктурата, обезлюдяването и емиграцията на младите.

Другата актуална тема, засегната в изследването, е настоящото председателство на България на Съвета на ЕС.

Световният фокус върху България при едно такова значимо политическо събитие като европредседателството определено оказва въздействие върху националното самочувствие на българите. Затова и, според анализаторите, е толкова голям делът на тези, които определят това събитие като положително.

Фактът, че от България зависи решаването не само на регионални, европейски, но и на световни проблеми, индиректно се пренася с положителен знак върху оценката на българите за това събитие.

73% от българите казват, че имат положително отношение към европредседателството, 20 на сто не могат да преценят и една 7% се отнасят отрицателно към тази роля на страната ни.


 

Последни новини
Още от Новини