ЕК готова да реагира веднага, ако Тръмп ограничи търговията с ЕС

Отговаря ли търговската политика на САЩ на правилата на СТО

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Европейският съюз е готов да реагира бързо, ако САЩ ограничат износа си. Това заявиха от Европейската комисия, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да се изправи срещу блока заради неговата "много несправедлива" търговска политика, пише 4-traders.

Тръмп заяви в интервю за британското предаване ITV в неделя, че има много проблеми с ЕС и че това "може да се превърне в нещо голямо".

Говорител на комисията каза на пресконференция, че Европейският съюз не разглежда търговията като "игра с нулев резултат".

"Не говорим за победители и победени. Ние, в Европейския съюз смятаме, че търговията може и трябва да бъде взаимноизгодна", каза говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

"Ние също така вярваме, че търговията трябва да бъде открита и честна и че трябва да се основава на правила. Европейският съюз е готов да реагира бързо и адекватно в случай, че износът ни бъде засегнат от ограничителни търговски мерки от страна на Съединените щати", той каза.

Вашингтон наложи миналата седмица нов пакет от мита върху вносните соларни панели в размер на 30% и 2015 за вносните перални машини.

Твърди се, че това са първите едностранни търговски ограничения, направени от администрацията на Тръмп, като част от по-широк протекционистки дневен ред.

Китай и Южна Корея осъдиха търговската политика на Тръмп, като Сеул реши да се оплаче пред Световната търговска организация (СТО).

Последва изявление на Европейската комисия, в което се изказва съжаление за водената от САЩ политика и, че "сериозни съмнения, че действията отговарят на правилата на Световната търговска организация". От ЕК заявяват, че ще анализират въздействието върху износа на ЕС.

Последни новини
Още от Новини