Предстои ли среща между Турция и ЕС във Варна

Ангела Меркел и Бойко Борисов подкрепиха идеята във Варна да се срещнат европейските лидери и президента на Турция

20.01.2018, София. Снимка: Министерски съвет 20.01.2018, София. Снимка: Министерски съвет

Среща между Турция и Европейския съюз във Варна би била само за добро за всички нас. Това заяви премиерът на България Бойко Борисов след срещата си с канцлера на Германия Ангела Меркел. 

 "Радвам се, че във Варна ще има среща между министър-председателя на България, председателите на ЕК, на ЕП. Смятам, че тази среща е добър шанс да се говори с турския президент за всички въпроси, които ни вълнуват", каза Ангела Меркел във връзка с отношенията между Турция и ЕС и дали се предвижда среща на върха по време на европредседателството на България. 

По думите на Борисов са проведени разговори с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Турск, както и с президента на Турция Реджеп Ердоган:

"Непрекъснато има претенции от страна на Турция към ЕС, че не е изплатено плащането още по първото споразумение за мигрантите, за което сме се споразумели. Знаем и за тежките отношения, насложили се през последната година и половина между много от големите европейски държави и Турция. Едната такава буферна среща във Варна би била само за добро за всички нас", заяви Борисов. 

Последни новини
Още от Новини