Нефтодобивът на САЩ може да надмине саудитския, доближава се до Русия

Очакванията са през 2018 производството на САЩ да достигне до над 10 млн. барела дневно

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Все по-нарастващото производство на суров петрол в САЩ може скоро да изпревари това на Саудитска Арабия, оспорвайки първото място на Русия.

Това става ясно от месечния доклад за петролния пазар на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитиран от вестник Wall Street Journal, пише Investor.bg.

Очакванията са през 2018 производството на САЩ да достигне до над 10 млн. барела дневно – пик, невиждан от 70-те години насам, показват данните. Прогнозата на МАЕ е за 10,4 млн. барела дневно, увеличение в размер на 260 000 барела, което се дължи до голяма степен на скорошното увеличение в цените на „черното злато“.

От агенцията посочват, че през изминалата година производството е било тласнато нагоре от страните извън ОПЕК начело със САЩ, компенсирайки съкращенията в производството каретела и някои други държави.

Миналата година ОПЕК, както и десет други производители на петрол заедно с Русия – която през 2017 произвеждаше около 10,9 млн. барела дневно, се договориха да ограничат производството си с близо 2% до края на 2018 г. Първоначално споразумението, сключено за първи път през 2016, целеше да внесе баланс на пренаситения пазар и да стимулира покачването на цените.

Според МАЕ средно през изминалата година 14-те страни членки на картела са произвеждали по 39,2 млн. барела дневно, съобразявайки се с намалението в продукцията. За сметка на това обаче производството на САЩ е компенсирало около 60% от тези съкращения. С увеличение от около 600 000 барела дневно американската индустрия е задминала „всички очаквания“, посочват от агенцията.

Цената на европейския бенчмарк Брент се увеличи с приблизително 50% от спада си през юни 2017 насам, достигайки до над 70 долара за барел този месец – за първи път от три години насам. Стимул за това бяха от съкращенията в ОПЕК, геополитическите рискове за доставките, намаленото производство във Венецуела и временното затваряне на тръбопроводи, припомня Wall Street Journal.

„Петролният пазар очевидно се затяга“, посочиха от МАЕ, отбелязвайки продължаващия спад в световните петролни запаси. Подобно мнение изказаха по-рано през седмицата и запитани от Investor.bg български анализатори.

От агенцията оставиха непроменени прогнозите си за увеличение на търсенето на петрол за 2018 на ниво от 1,3 млн. барела на ден.

Последни новини
Още от Новини