IEA: Петролните пазари се свиват заради Венецуела

Дневният добив в ОПЕК спаднал до 32,23 млн. барела през декември

Снимка: Freeimages Снимка: Freeimages

Глобалните пазари на петрол се свиват заради спада на доставките от Венецуела. Държавата отчете най-голям неплануван спад на петролното производство през 2017, като се очаква и по-нататъшен спад, през 2018. Това каза в петък (19.01.2018) Международната агенция по енергетика (IEA).

Проблемите с дълга и инфраструктурата се отразиха на добива на Венецуела и той намаля до 1,61 млн. барела на ден (bpd), което е близо до 30-годишно дъно. Този факт подпомага цените на петрола и те достигнаха 70 долара за барел в началото на януари - най-високото им ниво за три години.

"Общото усещане, че пазарът се затяга е доминиращ фактор и вътре в тази цялостна картина расте загрижеността относно производството на Венецуела", заявява в месечния си доклад IEA, която координира енергийната политика в индустриалния свят.

"Като се има предвид удивителния дълг на Венецуела и влошаването на инфраструктурата за добив на петрол в страната, е възможно спадът в производството през година да се задълбочи още повече..., а финансовите санкции на САЩ също затрудняват работата на петролодобивния сектор на Венецуела", пише IEA.

В резултат на по-ниското производство на Венецуела агенцията съобщи, че производството на петрол в ОПЕК през декември е спаднало до 32,23 млн. барела дневно.

Последни новини
Още от Новини