Турция запази лихвите непроменени

Централната банка обеща да използва всички инструменти за постигане на ценова стабилност

Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg

Комитетът по паричната политика на Турция към Турската централна банка реши да запази краткосрочните лихвени проценти непроменени. 

Последните публикувани данни показват, че икономическата активност поддържа силата си. Вътрешното търсене продължава да се увеличава и допринася положително за износа. Това се казва в прессъобщението, разпространено днес от Турската централна банка. 

"Настоящите повишени нива на инфлацията и инфлационните очаквания продължават да представляват риск за ценовото поведение. За това Комитетът реши да запази строгата си паричната политика".

Централната банка ще продължи да използва всички налични инструменти за постигане на ценова стабилност, допълват от банката. "Затегнатата паричната политика ще се запази, докато не бъде постигнато значително подобрение по отношеине на инфлацията. Инфлационните очаквания, ценовото поведение и други фактори, влияещи върху инфлацията, ще бъдат стриктно следени и ако е необходимо по-нататъшно затягане на паричната политика ще бъде направено".

"Следва да се подчертае, че при нови икономически данни, Комитетът може да преразглежда своята позиция", подчертават банкерите. 

Последни новини
Още от Новини