ЕС: Банките са с по-малко лошите кредити

Нуждата от повече капиталови буфери остава, твърди ЕС

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Лошите кредити на европейските банки намаляват, но все още остават на високи нива. Това посочва Европейската комисия в четвъртък.

ЕК подготвя мерки, с които банкерите да бъдат принудени да поддържат по-високи провизии за бъдещи лоши кредити.

Глобалната финансова криза от 2008-2009 натовари европейските банки с маса необслужвани заеми, които те се бореха да съберат от изпадналите в затруднение фирми и домакинства, но тъй като икономиката на ЕС се възстанови, размерът на лошия дълг бавно намалява, посочва Европейската комисия в доклада си.

Данните на Европейската централна банка показват, че лошите кредити за периода април-юни са представлявали 4,6% от общия размер на банковите заеми, което е спад с 1% спрямо същия период на предходната година.

Въпреки тази позитивна тенденция, обаче, лошите заеми в 28 страни от ЕС все още са 950 млрд. евро (288,81 млрд. паунда) и представляват 5,4% от общите заеми в еврозоната.

За да се справи с проблема, Комисията планира нови законодателни мерки, които вероятно ще станат факт през март, за да улеснят разтоварването на банките от лошите им кредити и за да се предотврати бъдещо натрупване на лоши активи.

Последни новини
Още от Новини