Дисбалансът в търговията между САЩ и Китай достигна нови рекорди

Търговският излишък на Китай със САЩ при стоките е скочил с 10% през 2017

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Хронично огромният търговски излишък на Китай със САЩ е ударил рекордно високи нови през 2017. Това вероятно ще засили критиките на администрацията на Тръмп към китайските търговски практики, докато обмисля редица санкции и други действия за ограничаване на дисбаланса, коментира американското издание The Wall Street Journal, цитирано от Investor.bg.

По-силният растеж в САЩ е подкрепил търсенето на китайски износ, разширявайки търговския излишък на Китай при стоките с 10% до $275,8 млрд. през миналата година. Все пак общият търговски излишък се е свил със 17%, сочат митнически данни на Китай, представени в петък (12 януари).

Търговският дефицит с Китай е най-големият на САЩ спрямо всички останали партньори, а през 2017 е достигнал най-високите нива от почти пет десетилетия, откакто се събират данни. Новината бе обявена на фона на търговското напрежение между Вашингтон и Пекин, което вече е толкова засилено, че според представители и на двете държави има риск от цикъл от двустранни мерки, ако не и директна търговска война.

Администрацията на президента Доналд Тръмп се изправя пред серия от решения през следващите седмици за това дали да наложи санкции върху вноса на китайски слънчеви панели и стоманени и алуминиеви продукти. Освен това тече разследване дали Китай принуждава американски компании да предоставят собствени технологии и информация в замяна на достъп до китайския пазар.

Китайски представители са заплашили с ответни мерки в случай на санкции от САЩ при закрити срещи с американски представители и компании. Публично китайското правителство се опитва да намали напрежението.

Излишъкът на Китай от $275,8 млрд.през миналата година задминава предишния рекорд от 261 млрд. долара през 2015 г., сочат държавните данни. Американски данни пък показват, че дефицитът от 2015 с Китай е бил $367 млрд. 

Данните от петък показаха още, че вносът на Китай от Северна Корея се е свил с 33% през 2017 - възможна индикация за сътрудничеството на Пекин с Вашингтон по отношение на Пхенян, макар че износът на Китай към Северна Корея е нараснал с 8,3%.

 

Последни новини
Още от Новини