Франция и Китай съгласуваха времената

Резултатите от посещението на Макрон в Китай

Президентът на Франция Еманюел Макрон, в ляво и президентът на Китай Си Дзинпин, в дясно след съвместния брифинг в Пекин на 10 януари 2018. Снимка: Twitter стрийм на Елисейския дворец. Президентът на Франция Еманюел Макрон, в ляво и президентът на Китай Си Дзинпин, в дясно след съвместния брифинг в Пекин на 10 януари 2018. Снимка: Twitter стрийм на Елисейския дворец.

Климатът, глобализацията и борбата с тероризма, цифровата икономика и новите технологии бяха посочени от Си и Макрон като основните теми на срещата им по време на посещението на президента на Франция в Китай.

Ядрена енергетика

New Areva Holding и China National Nuclear Corp. подписаха Меморандум за търговски договор за завод за преработка на използвано ядрено гориво в Китай, оценяват на 10-12 млрд долара. Преговорите по споразумението между Areva и китайския му партньор CNNC продължават в следващите седмици.

Капацитетът на завода ще бъде 800 тона. Сделката е важна за Areva след разделянето й на Реактори и Услуги и след рекапитализацията с 2,5 млрд евро през лятото, съобщи Les Echos.

Аерокосмическа индустрия

Франция получи потвърждение за обеми. Договорът за 184 самолета Airbus А320 ще бъде финализиран скоро. Франция има амбицията да продаде и А350 и А380 на Китай в близките седмици или месеци, каза Макрон. Той каза, че е получил уверенията на Китай, че ще осигури равномерно разпределение на пазара между Airbus и Boeing.

Safran SA подписа договор за 2,9 млрд долара за доставка на двигатели за Spring Airlines, съобщи офисът на президента. Подписани бяха и договори за доставка на двигатели за Xiamen Airlines и Hainan Airlines.

Търговия

Франция има търговски дефицит от 30 млрд евро за 2016 с Китай. „С президента Си решихме да балансираме тази асиметрична ситуация“, каза Макрон. Той предложи повече китайски инвестиции във Франция и поиска достъп до китайския пазар за френските компании.

Макрон и Си обсъдиха и съвместни действия на трети пазари. Сред конкретните инициативи за сътрудничество Макрон посочи сателитите, подписаното рамково споразумение в областта на климата за Африка между China Development Bank и френската Агенция за развитие и желанието на Франция да се включи в инициативата Един пояс, един път.

Култура

Франция и Китай сключиха партньорство за създаване на Център Помпиду в Шанхай, който ще отвори през 2019. Френският музей с едни от най-големите съвременни произведения на изкуството води сериозна политика за отваряне към Азия, ще осигури управлението на китайския музей и ще предоставя експонати.

Макрон заведе в Китай голяма бизнес делегация, в която бяха включени ръководители на Airbus, Areva, Safran, EdF.

Макрон, който е на първото си официално посещение в Китай от поемането на президентския пост, обеща да се връща всяка година, за да „ребалансира“ отношенията на своята страна с Пекин.

 

Пресконференцията

Страните ни са все по-свързани и взаимозависими, каза китайският президент Си Дзинпин на пресконференцията с президента на Франция Еманюел Макрон, първият западен лидер, който посреща след 19-я конгрес на партията. Китай и Франция ще засилят сътрудничеството в областта на ядрената енергетика и аерокосмическата индустрия, в аграрния сектор, финансите, цифровата икономика и изкуствения интелект и да продължат партньорството на трети пазари, каза Си. Двете страни ще продължат сътрудничеството в борбата с тероризма и срещу промените в климата.

„Китай подкрепя напълно европейската интеграция“, каза Си, който в кратката си 7 минутна реч.

Френският президент, който говори 23 минути, обяви „съгласуване на времената“ с Китай и съвместното начало на „нова ера“, защото "големите технологични промени и екологични вече променят живота на хората".

Климатът ще бъде приоритет на френската агенция за развитие в Китай, която вече е отделила 1 млрд за екологични проекти, каза Макрон. Той обяви подкрепата си за конференцията за биоразнообразието, която Китай организира през 2020г.

 

Последни новини
Още от Новини