МРРБ и АПИ се задействаха за АМ Струма

Регионалното ведомство възложи на пътната агенция изработването на Подробен устройствен план за новия лот 3.2

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е възложило на Агенция „Пътна инфраструктура“ изработването на Подробен устройствен план-парцеларен план (ПУП-ПП) за изграждането на лот 3.2 на автомагистрала „Струма“ между Крупник и Кресна, минаващ през Кресненското дефиле.

Това се разбира от съобщение от страна на пресотдела на пътната агенция.

Заповедта включва изработването на проект на ПУП-ПП за строителството на общо 24 км от лявото платно на магистралата, в посока София, както и обходен път на град Кресна, който е част от дясното платно на магистралата - в посока Кулата.

Обходното трасе е с дължина около 5 км.

„Проектът ще се изготви според действащата нормативна уредба, след утвърдено от МРРБ задание. След приключване на процедурата, според изискванията на Закона за устройството на територията, проектът ще бъде внесен за разглеждане от Националния експертен съвет по устройство на територията и регионална политика“, пишат от АПИ.

Припомняме, че по проточилият се години казус със строителството на АМ „Струма“ в района на Кресненското дефиле държавата най-накрая се спря на варианта за разделянето на магистралата на две.

Така сега съществуващият път ще представлява едното платно от аутобана, като следва да бъде изградено ново трасе в обход на дефилето от изток при Стара Кресна. Около километър преди края на лот 3.2 двете отделни трасета се събират в едно общо с магистрален габарит с две платна с по две ленти за движение в посока.  

Последни новини
Още от Новини