Ким Чен-ун намекна за готовност за преговори с Южна Корея

Лидерът на Северна Корея подчерта, че е необходимо да се намали военното напрежение на Корейския полуостров

Снимка: Akio Kon/Bloomberg Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Лидерът на Северна Корея Ким Чeн-ун намекна в понеделник по време на новогодишната си реч за нов опит да облекчи изолацията на страната си, като предложи да изпрати делегация на Зимните олимпийски игри в Южна Корея през следващия месец, въпреки че заяви, че страната е успяла да създаде ядрена ракета, която да достигне до континенталната част на Съединените щати, пише The New York Times, цитиран от Investor.bg

Ким подчерта, че е необходимо да се намали военното напрежение на Корейския полуостров и неговата страна е готова за преговори с Южна Корея. Освен това КНДР била готова да участва в Зимните олимпийски игри в Пьонгчан. 

Смесвайки ядрената заплаха с увертюра за облекчаване на напрежението на разделения Корейски полуостров, Ким предложи незабавен диалог с Южна Корея за обсъждане на участието на Севера на Зимната Олимпиада.

Ако се проведат такива разговори, то те ще отбележат първия път, в който двете Кореи се срещат официално, откакто новият президент на Южна Корея Мун Дже-Ин , встъпи в длъжност през май. Той твърдо подкрепя диалога със Севера, въпреки че президентът на САЩ Доналд Тръмп заплашва с военните действия за спиране на ядрената програма на Севера.

“Участието на Северна Корея в Зимните олимпийски игри ще бъде добра възможност да покажем единството на народа и се надяваме игрите да бъдат успешни. Представители на двете Кореи могат да се срещнат скоро, за да обсъдят тази възможност", заяви лидерът на Северна Корея. 

Междувременно властите в Сеул приветстваха новогодишната реч на севернокорейския лидер, в която той намекна за възможността да изпрати делегация на предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьончан.

Ким заяви още в новогодишното си обръщение, Вашингтон няма да може да започне война срещу неговата страна, тъй като тя е развила техническата способност да нанася ядрени удари по цялата територия на САЩ, предаде Ройтерс.

„Цялата територия на САЩ е в обхвата на нашите ядрени оръжия и на бюрото ми винаги има ядрен бутон. Това е реалност, не заплаха", заяви Ким.

КНДР е приключила разработването на ядрената си програма през изтеклата година и ще премине към масовото производство на ракети и ядрени бойни глави, добави Ким Чен-ун, но подчерта, че "тези оръжия ще бъдат използвани само, ако бъде заплашена нашата сигурност".

Корейската Централна телеграфна агенция пък споменава руския президент Владимир Путин преди това на китайския му колега Си Цзинпин, изброявайки имената на чуждестранните лидери, изпратили поздравителни картички на Ким Чен-ун. Това показва, че дипломатическите отношения между Китай и КНДР остават напрегнати. 
 

Последни новини
Още от Новини