Кюрдски лидер: Приемете Турция в ЕС

Селяхатин Демирташ: Турция не е само Партията на справедливостта и развитието

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Кюрдски лидер призова страните от ЕС да не се противопоставят на присъединяването на Турция. Лидерът на кюрдската Демократична партия на народите Селяхатин Демирташ призова страните-членки на Европейския съюз да не се противопоставят на присъединяването на Турция. 

Турция не се състои само от Партията на справедливостта и развитието, милиони турски граждани се борят от години страната да стане истинска демокрация , заяви Демирташ в интервю за германския вестник "Билд" от затворническата си килия в Одрин, цитиран от БНР.

Той е обвинен за множество престъпления, сред които подривна дейност и членство в терористична организация, за които може да бъде осъден на 142 години затвор.

Пред германското издание той твърди, че е зад решетките, защото си е навлякъл гнева на управляващата партия и на нейния председател - президента Реджеп Ердоган.

Междувременно Елисейският дворец съобщи, че френският президент Еманюел Макрон възнамерява да повдигне въпроса за спазването на човешките права в Турция, когато Ердоган го посети идния петък в Париж.

За предстоящата визита съобщи турският президент, който тази седмица изрази желание за подобряване на отношенията с Европейския съюз.

От канцеларията на Ердоган пък съобщиха, че той иска да обсъди с Макрон следвоенното уреждане на политическата ситуация в Сирия.

Последни новини
Още от Новини