Фед ще дръпне лихвите нагоре 4 или повече пъти?

Готви ли ни изненади Федералният резерв на САЩ и защо

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Фед може да изненада пазарите с движението на лихвите през 2018. Според анализатори институцията ще реагира на намаляването на безработицата с четири или повече увеличения на лихвите, пише Investor.bg. 

Федералният резерв може да изненада пазарите и да повиши лихвите четири или повече пъти, тоест повече от досегашните очаквания, през 2018 година, пише CNBC. Доскоро Фед прогнозираше три повишения на лихвата през следващата година, а инвеститорите дори се съмняваха, че тези обещания ще бъдат реализирани.

Според анализаторите институцията нямаше да изпълни очакванията заради бавния ръст на инфлацията и на икономиката. Но това беше преди. Сега първите данни показват ускоряване на икономиката през четвъртото тримесечие от 3%. Такъв ръст не е отбелязван от 2005 година.

Пазарите взимат предвид и реформата, водеща до намаляване на данъците за много от компаниите в страната. Това може да свали безработицата на ниво под 4% и да накара Фед бързо да реагира и да нормализира ситуацията с помощта на своята лихвена политика.

През декември централната банка на САЩ повиши лихвата до диапазона 1,25% - 1,5%. През 2017 година институцията повиши лихвите на три пъти - за последно през декември. Дълги години преди това обаче лихвите бяха нулеви, за да бъде подкрепена икономиката при световната финансова криза.

Още в началото на годината ще има и смяна на председателя на Фед. Мандатът на сегашния - Джанет Йелън, изтича през февруари и първото заседание начело на институцията за нейния заместник Джеръм Пауъл ще се проведе през март.

За наблюдателите още е трудно да преценят какви ходове ще предприеме Пауъл. Той не е икономист и за решенията си ще се доверява повече на служителите във Фед. 

Последни новини
Още от Новини