S&P Global Ratings обяви неплатежоспособност на Венецуела

Венецуела е пропуснала плащания за $183 млн. по облигационните си емисии с падеж през 2023 и 2028

Снимка: Gobierno Bolivariano de Venezuel Снимка: Gobierno Bolivariano de Venezuel

Рейтинговата агенция S&P Global Ratings обяви снощи дефолт на Венецуела заради неизпълнение на две плащания по облигации на обща стойност $183 млн., предаде Франс прес.

"Венецуела е пропуснала плащания за $183 млн. по облигационните си емисии с падеж през 2023 и 2028", като не е успяла да го направи дори след 30-дневния гратисен период, отбелязва агенцията в изявление. Така тя потвържди статута на частичен фалит на държавната петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA), съобщи Investor.bg.

Това съобщение, което потвърждава затрудненията на Каракас в изплащането на заемите си, идва в момент, в който правителството на Николас Мадуро се опитва да предоговори с кредиторите условията на своя външен дълг, оценяван на около $150 млрд.

Според S&P Global Ratings има вероятност Венецуела отново да изпадне в неплатежоспособност по дълга си през следващите три месеца.

Страната бе разклатена от поевтиняването на петрола, което я лиши от ликвидност и доведе до сериозен недостиг на храни и лекарства, както и до хиперинфлация, която МВФ очаква да надхвърли 2300% през 2018, припомня АФП.

Последни новини
Още от Новини