Южна Корея увеличава корпоративния данък

Коментар на Джиюн Лий, Bloomberg News

Южна Корея се противопоставя на световните тенденции, повишавайки номиналната ставка на корпоративния данък за най-печелившите компании. Компании, включително Samsung и Hyundai се изправят пред увеличение на данъка на 25% в сравнение със сегашните 22%, предаде Bloomberg. Джиюн Лий, Bloomberg News коментира темата с Ришаад Саламат.

Лий коментира, че по-високата ставка на корпоративния данък е част от плана на президента Муун, чрез който да финансира своите социални политики и да увеличи разходите зе финансиране за детските надбавки и за работни места. 

Контретно в бюджета за следващата година на Южна Корея е заложено финансиране за увеличаване на броя на длъжностните лица на централно ниво с повече от 9 хил. за следващата година. 

Освен ревизията на ставката на корпоративния данък Южна Корея увеличава и индивидуалния данък, което означава, че някои от получаващите най-високите доходи в Южна Корея ще бъдат обложени с по-високи данъци върху дохода, коментира Лий.

Тя каза още, че приемането на бюджета в южнокорейския парламент е било изпълнено с трудности заради "голямо разногласие сред партиите относно детайлите в бюджета".

Целият коментар на Лий, чуйте във видеото.

Последни новини
Още от Новини