Швейцарско село плаща 25 хил. франка на всеки заселил се в него

Причината – бавното, но постоянно намаляване на населението

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Швейцарското село Албинен гласува да плаща по 25 хил. швейцарски франка (близо $25 415 и около €21 435) на всеки, който реши да се засели в него.

Решението, както е прието в алпийската държава, е било взето на местен референдум. „За“ са гласували 71 местни жители, а „Против“ - 29, предава ТАСС.

Причината – бавното, но постоянно намаляване на населението. Към момента в селото живеят 243 човека. В началото на XX век жителите са били около 400, а през 2010 – 278. Децата в училищна възраст пък са едва седем. Средната възраст на населението е 58 години, като за сравнение в национален мащаб тя е 42 години.

Автор на инициативата е кметът на населеното място – Беат Йотс, който е бивш депутат в националния парламент на Швейцария, както и в този на местния кантон.

Като предимства за кандидат-заселниците в селото се посочват близостта му до балнеоложкия и ски курорт Лекербад, това, че се намира недалеч от автомагистралата, свързваща Лозана, Женева и Берн, качеството на пътищата и удобствата, които предлагат селските къщи.

 

 

Последни новини
Още от Новини