Петкова: 100% държавна АЕЦ Белене – неизгодно, 100% частна – нежизнеспособно

Решението за бъдещето на Втора атомна следва да бъде взето след широка дискусия, посочи енергийният министър

Изграждането на АЕЦ „Белене“ изцяло от държавата не е изгоден вариант, каза енергийният министър Теменужка Петкова от трибуната на Народното събрание, отговаряйки на въпрос на депутат от левицата, предава Investor.bg.

Енергийният министър посочи, че още с рестартирането на плановете за втора ядрена централа е било заложено, че трябва да бъде привлечен стратегически инвеститор. Такъв беше намерен – лицето на RWE, който обаче се оттегли, защото нямаше договор за основните параметри по проекта.

Теменужка Петкова е категорична, че без участие на държавата проектът не е жизнеспособен и това е показал и доклада на учените от БАН. Има „редица комбинации и варианти“, при които централата ще бъде успешна, ако бъдат изпълнени и условията за максимални разходи до 10,5 млрд., лихва под 4,5% и съотношение 70/30 между привлечения и собствения капитал.

Ядреният риск остава на територията на България, напомни още Петкова, коментирайки варианти централата да бъде реализирана като изцяло частна.

От парламентарната трибуна тя каза още, че България разполага с лицензирана площадка, изградена инфраструктура и оборудване. Проектът има и нотификация от Европейската комисия, издадена в края на 2007.

Васил Антонов пък посочи, че има само два варианта за изграждането на централата – 100% от държавата, което според него е реално и привличане на инвеститор, но с условието за обратно изкупуване на дяловете до мажоритарен дял.

По отношение на другите варианти за действие Теменужка Петкова каза, че продажбата на оборудването няма да покрие направените досега разходи, които ще бъдат записани като загуба за Националната електрическа компания (НЕК). Тя припомни още, че държавната компания е взела заем от €620 млн. от бюджета, за да плати оборудването и той трябва да бъде върнат до 2023.

По време на обсъждането на казуса беше повдигнат въпроса и за мораториума върху строителството на АЕЦ „Белене“ през 2012. Енергийният министър отбеляза, че мораториум няма, а строителството е замразено, тъй като липсват средства за реализацията на проекта. Това е причината за отлагането на строителството и през 1990, допълни още тя.

Бъдещето на АЕЦ „Белене“ трябва да бъде взето след широка дискусия на вариантите, категорична е още Петкова.


 

Последни новини
Още от Новини