Саудитска Арабия иска да инвестира в България

София и Рияд ще работят за инвестиции на кралството в България

Снимка: Пресцентър МС Снимка: Пресцентър МС

Саудитска Арабия се интересува от инвестиции в 5-звездни хотели в България и иска да участва активно с вложения в страната ни. Това стана ясно след срещата на министъра на туризма Николина Ангелкова в Рияд със Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд, принц на Кралство Саудитска Арабия и председател на Комисията по туризъм и национално наследство на държавата.

Ангелкова е на посещение в кралството с правителствена делегация на най-високо равнище, начело с премиера Бойко Борисов и министри, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Договорено е двете държави да насърчават инициативи за взаимно популяризиране на културни и исторически забележителности. Саудитска Арабия и България ще обменят опит по отношение на маркетингови проекти и реклама в туризма. На срещата е договорено също да бъдат организирани работни групи в областта на туризма, пише Investor.bg.

София и Рияд ще работят за инвестиции на Саудитска Арабия в България, обявиха след срещата на външните министри на двете страни Екатерина Захариева и Адел бин Ахмед Ал-Джубейр.

На политическо ниво имаме добри отношения, но със съвсем нереализиран потенциал, каза Захариева. Тя уточни, че у нас ще дойде бизнес делегация, за да оцени възможностите за инвестиции. Тя е запознала колегата си Ал-Джубейр с възможностите за инвестиции във високите технологии в България.

“Виждам много възможности за инвестиции, особено във високите технологии, роботиката, туризма, земеделието”, заяви саудитският първи дипломат. За целта ще бъдат проучени възможностите, които предоставя Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия, с цел да инвестира средства от името на правителството на Кралството. Фондът има портфолио от приблизително 200 вложения със собствен капитал, отпускане на заеми или гаранции.

През юли 2014 Министерският съвет на Саудитска Арабия даде възможност на Фонда да финансира нови дружества извън Кралството, като очакванията са той да стане най-големият суверенен фонд в света с активи от 2 трилиона долара.

Прочетете повече на Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Новини