Скок на инвестиции в бизнес имоти в ЕС

Излизащата от съюза Великобритания си връща начело

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Инвестициите в бизнес имоти в Европа се увеличават през третото тримесечие, а Великобритания, макар и на изхода на Обединена Европа, си връща лидерската позиция на пазара в региона, пише Investor.bg.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Европа достига 47,4 млрд. евро през третото тримесечие на годината, което е с 13% повече спрямо същия период на миналата година, показват данни на консултантската компания Knight Frank.

За периода януари – септември общият обем на инвестициите в бизнес имоти в региона достига 144,4 млрд. евро, което е с 3% над нивата, отчетени за същия период на миналата година.

По-силният ръст през третото тримесечие се обяснява с по-ниската база за сравнение от третото тримесечие на 2016 г. Тогава обемите намаляха силно заради последствията от вота за Brexit.

Великобритания обаче си връща лидерската позиция на пазара на бизнес имоти в Европа, отбелязва компанията. Възстановяването на обемите в страната до голяма степен се дължи на рекордните сделки в Лондон, сключени през тази година с купувачи от Хонконг.

Пазарът на бизнес имоти в Германия се забавя през третото тримесечие, като обемите достигат 8,5 млрд. евро – с 27% по-малко на годишна база. Общият обем от началото на годината обаче надвишава миналогодишния за същия период, като продължава да оказва натиск върху доходността, посочва се в доклада.

Сред стабилните пазари през третото тримесечие е Финландия, където през третото тримесечие имаше и рекордна сделка – глобалната инвестиционна компания Blackstone придоби финландската Sponda.

Силно тримесечие се отчита и в Полша, Испания и Холандия. Инвеститорите се насочват към тези пазари заради подобряването на фундаментите за наемателите.

Същевременно се отчита влошаване на инвестиционната активност във Франция, посочва още компанията.

Продължава да спада и доходността от инвестициите в бизнес имоти, като в края на септември достига средно 4,28% - рекордно ниско ниво.

Усвояването на офис площите на основните пазари се увеличава със 7%, показват още данните на компанията. Най-силен ръст има усвояването на офис площи във водещите германски градове, както и в Лондон, Мадрид, Милано и Варшава.

Средният ръст на наемите на първокласните офиси в Европа достига 1% през третото тримесечие на годишна база, изчисляват още експертите. Най-силно се увеличават наемите в Берлин, Дъблин, Мадрид, Милано и Стокхолм.

Очакванията са тенденцията за повишаване на наемите на офисите да продължи и през тази година.

Най-предпочитаният сектор от инвеститорите са логистичните и индустриални площи, които привличат 51% от вложенията през третото тримесечие, вижда се още от доклада. Следват специализираните имоти с 28%, офисите с 15,3%, хотелите с 3,4% и търговските площи с 2,1%.

От изследваните от компанията пазари Букурещ предлага най-висока доходност и най-ниски наеми. България не е включена в наблюдението.  

Последни новини
Още от Новини