Под половината българи вярват в пълен мандат на правителството

Разликата в рейтингите на ГЕРБ и БСП остава малка в полза на партията на Борисов

Снимка: Пресцентър ГЕРБ Снимка: Пресцентър ГЕРБ

Под половината от пълнолетните българи вярват, че кабинетът „Борисов 3“, съставен от коалицията ГЕРБ – Обединени патриоти, ще изкара пълния си 4-годишен мандат.

Това сочат резултатите от проучване на изследователския център „Тренд“, поръчано от  „24 часа".

Мнението, че кабинетът ще остане на власт до края на мандата си, споделят 46% от анкетираните. Следва все пак да се отбележи, че те са мнозинство спрямо песимистите, които са 32%. 22% пък са хората без мнение по въпроса.

Най-убедени в 4 годишния мандат на управлението са привържениците на ГЕРБ, докато при тези на БСП доминира мнението, че няма да успее.

„Регистрират се по-високи нива на положителни оценки към правителството, основно поради факта, че привържениците на ГЕРБ и Обединени патриоти изразяват по-скоро положителна оценка върху работата на правителството. Това ясно може да се види при разбивката по партиен електорат -  над 80% от симпатизантите на ГЕРБ дават положителна оценка за работата на правителството, както и над половината от привържениците на Обединени патриоти“, уточняват от социологическата агенция.

Осем месеца след предсрочните парламентарни избори, дистанцията между първите две партии е напълно сравнима с резултатите от последния вот. 37% пък декларират, че не биха гласували.

ГЕРБ запазва първата си позиция с 21,2% от всички анкетирани, следвани от БСП с подкрепа от 17,8%. Множеството скандали в последните осем месеца не са се отразили съществено върху електоралните нагласи. Острото противопоставяне между двете основни партии води до консолидация и мобилизация на техните електорати.

Не се наблюдава и съществен спад в обществената подкрепа към Обединени патриоти, въпреки участието им в управляващото мнозинство и изпълнителната власт. Разликата в електоралните нива между Обединени патриоти (5,4%) и ДПС (6,3%) е несъществена и трудно би могло да се направи категорична оценка коя формация ще бъде трета политическа сила в евентуална реална изборна ситуация.

Следват „Воля“ на Веселин Марешки с 1,8% рейтинг, Реформаторският блок със същия процент, „Да, България с 1,4% и ДСБ с 1,1%.

Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1005 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е реализиран между 3 и 12 ноември 2017.

Последни новини
Още от Новини