След близо година и половина тунелът Витиня е напълно ремонтиран

Засега обаче през тунела ще минават само леки автомобили, камионите ще продължат да използват заобиколен маршрут

Снимка: АПИ Снимка: АПИ

Шофьорите на леки автомобили вече преминават без ограничения в тунела "Витиня" на автомагистралата „Хемус". Възстановено е движението в обновената тръба за София, която е с ново осветление и системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване.

Това съобщават от пресотдела на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Така бе сложен край на една от най-големите „тапи“ по АМ „Хемус“, която се образуваше редовно, особено в пиковите дни преди и след празници или укенди. Ремонтът на двете тръби на тунела продължи близо година и половина, като започна на 27 юни 2016.

„Със завършването на предвидените дейности автомобилният трафик от столицата към Северна България вече преминава без ограничения в двете тръби на най-дългия тунел у нас „Витиня", хвалят се от АПИ. 

Възстановителните работи за повишаване на безопасността на движение в тръбата за София започнаха на 25 септември т.г., веднага след като бе пуснат трафикът в ремонтираната тръба за Варна и досега движението се извършваше двупосочно в нея.

Тръбата за София на тунел "Витиня" вече е с енергоефективно LED осветление. Монтирани са 354 броя осветителни тела. Съоръжението е с нова електроснабдителна система, видеонаблюдение, пожароизвестителна и оповестителна система. За повишаване безопасността на движение е монтирана светофарна уредба и променливи пътни знаци.

Въпреки края на ремонта едната тръба на тунела – тази в посока Варна, ще бъде отново затворена на 22 ноември, но този път едва за няколко часа – от 10:00 до 16:00 часа. Причината – извършването на изпитвания на носимоспособността на мостовото съоръжение веднага след тунел "Витиня", което също бе ремонтирано през последните месеци. По време на изпитването автомобилният трафик ще бъде пренасочен двупосочно в тръбата за София.

„Тежкотоварните МПС над 10 тона продължват да преминават по задължителния обходен маршрут по път I-1 Ботевград – София“, посочват от пътната агенция. 

Последни новини
Още от Новини