За 4 години площите, използвани за биоземеделие, са нараснали четворно

Все още обаче България изостава сериозно от средноевропейските нива

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

През 2016 3,2% от земеделската земя в България (161 хил. хектара) е сертифицирана за биоземеделие, което е четворен скок в сравнение с нивата от 2012, когато този процент е бил малко под 0,8% (39 хил. хектара).

Все пак страната ни силно изостава от средноевропейските нива, където за биоземеделие се използва 6,7% от земеделските площи.

Това сочат данни на Евростат, цитирани от Investor.bg.

Общо в общността за биоземеделие се използват 12 млн. хектара, като спрямо 2012 има ръст от почти 2 млн. хектара, посочват от европейската статистическа служба.

Най-големите площи, съответно и най-големите биопроизводители в ЕС, са Испания, Италия, Франция и Германия. Заедно те „държат“ 54% от сертифицираните за биоземеделие площи в ЕС.

Най-голям е делът на използваните за органично земеделие площи в Австрия – 21%, или 571 хил. хектара. Следват Швеция (18%, 553 хил. хектара) и Естония (18%, 181 хил. хектара).

На обратния полюс са Малта (0,2% или 24 хектара), Румъния (1,7%, 226 хил. хектара) и Ирландия (1,7%, 77 хил. хектара).

Органичното земеделие обединява най-добрите практики в сектора, опазване на биологичното разнообразие и опазване на ресурсите. В отглеждането на продукцията се използват екологични практики и процедури.

Последни новини
Още от Новини